Prtljag

PRTLJAG u avionu

Prema međunarodno važećim pravilima u civilnom aviosaobraćaju putnici imaju pravo da sa sobom u putničku kabinu besplatno unesu ručni prtljag.
Zbog ograničenja putničke kabine aviokompanije su jasno utvrdile pravila za prevoz putničkog ručnog prtljaga, koji treba razlikovati od prtljaga koji se predaje za prevoz u prtljažniku aviona.
Uobičajena pravila koja važe za sve aviokompanije su da ručni prtljag može da stane u pregrade za prtljag iznad sedišta i da ga putnik sam može podići i spakovati.
Alternativno se prtljag može smestiti i ispod sedišta (ispred putnika) ali tako da ne ometa prolaz niti prostor za putnika.

Kod svih aviokompanija su izuzetak kaputi i jakne putnika, knjiga ili časopis za čitanje tokom leta, kišobran, torbica sa malim fotoaparatom (ne profesionalnim), štap za pomoć u kretanju, štake, sklopiva invalidska kolica, sklopiva kolica za bebe. Ove stvari se ne računaju u ručni prtljag i mogu se uneti bez problema u putničku kabinu.
U ručnom prtljagu se ne smeju nalaziti oštri i zapaljivi predmeti dok za tečnosti, gelove i aerosole postoji ograničenje.

Prtljag koji se predaje prilikom registracije putnika za let (čekiranja) se naziva registrovanim ili predatim prtljagom. Ovaj se prtljag pokretnim trakama otprema u sortirnicu gde se razvrstava i odvozi do aviona u koji se unosi u poseban prtljažni deo koji se obično nalazi ispod same putničke kabine. Pre ukrcavanja u avion putnici mogu videti iz zgrade terminala radnike aerodromskih službi kako dovoze i utovaruju prtljag.
Registrovani prtljag se prilikom predaje označava nalepnicom (tag) koja na sebi ima oznaku destinacije, prezime putnika koji je njegov vlasnik kao i poseban prtljažni broj ili oznaku koja se koristi za potragu u slučaju gubitka prtljaga.
Svaka aviokompanija ima sopstvena pravila o prevozu besplatnog registrovanog prtljaga. Obavezno proverite sa avioagentom ili sa aviokompanijom koja je dozvoljena količina prtljaga uz vašu tarifu.
Aviokompanije primenjuju jedan od dva koncepta besplatnog prtljaga:
Težinski koncept (Weight concept) – se odnosi na dozvoljenu težinu.
Limit je obično 20kg ili 30kg za ekonomsku klasu i 30kg ili 40kg za biznis klasu, u zavisnosti od pravila kompanije.
U okviru ovog limita putnik može predati koliko želi torbi.
Komadni koncept (Piece concept) – se odnosi na broj kofera.
Predviđa određen broj kofera koji se mogu predati, pri tom svaki kofer ima određene maksimalne dimenzije i težinu. Kod komadnog koncepta je dozvoljena predaja jednog kofera u ekonomskoj klasi i dva u biznis klasi.
Maksimalna težina svakog kofera koji se predaje može biti 23kg u ekonomskoj klasi ili 32kg u biznis klasi.